Blekinge University of Technology

Meer dan 8000 studenten en 600 medewerkers van de TU Blekinge maken gebruik van ASSA’s ARX-toegangscontrolesysteem en Smartair.

TU Blekinge in Karlskrona, Zweden staat op een eilandengroep en beschikt over een eigen aanlegsteiger en beachvolleybalterrein. Innovatieve architectonische toevoegingen zijn hier op elegante wijze ingepast tussen eeuwenoude militaire gebouwen. De gebouwen en verdiepingen zijn verbonden door glazen gangen en onverwachte trappen. Het gebouw heeft een open uitstraling met grote ruimtes van glas die op zee uitkijken.

Sinds 1989 beschrijft BTH, zoals de universiteit wordt genoemd, zichzelf als een niet-traditionele universiteit die zich richt op IT-toepassingen, innovatie en duurzame ontwikkeling. Hier kun je opgeleid worden tot verpleegkundige of civiel ingenieur maar ook management of mediadesign studeren. De universiteit trekt studenten ui t de hele wereld. Roland Westerbert is sinds 2003 beheerder van BTH. “In mijn baan moet ik alles over de gebouwen weten”, zegt hij. “De gebouwen vormen een grote kostenpost voor ons, de grootste post na de personeelskosten.” De universiteit least de gebouwen van de gemeente en de beheerder is verantwoordelijk voor de sloten, de elektriciteit en het schoonhouden.


ARX, een zeer uitgebreid toegangscontrolesysteem met de mogelijkheid voor integratie van andere systemen waaronder alarmen, wordt gebruikt voor de entrees, leslokalen, laboratoria en andere ruimtes die toegankelijk zijn voor studenten. “Als mijn kaart niet werkt in de lezer, weet ik dat er een alarm actief is en moet ik dit eerst uitzetten”, zegt Westerberg. Bij de entree van de personeelskamer staat “Alleen voor personeel” en alleen kaarten van personeelsleden kunnen de Smartair-lezer op de deur ontgrendelen.
Het voordeel van Smartair-lezers is de voordelige installatie. Er is geen bedrading voor nodig en er hoeft niets speciaals met de deur gedaan te worden. De toegangscontrole wordt beheerd via internet. Iedere ingeschreven student krijgt een kaart die 24/7 toegang geeft tot delen van het gebouw. Met ARX krijgen studenten toegang tot de benodigde faciliteiten. Studenten verpleegkunde hebben tijdens hun gehele studie toegang tot de laboratoria, terwijl technische studenten voor een beperkte periode toegang krijgen tot een laboratorium. “Deze toegangsrechten zijn in ARX eenvoudiger aan te maken dan in de vorige software”, zegt Westerberg. “Bij vertrek van een werknemer of student worden de toegangsrechten van hun kaarten automatisch beëindigd. Hier hoeven we niet over na te denken.”


Waarom heeft BTH voor ARX en Smartair gekozen?
“We gebruiken de voorganger van ARX, RiTA, maar omdat dit systeem afliep, moesten we het toegangscontrolesysteem vernieuwen”, zegt Westerberg.
Gebruikers vinden het nieuwe systeem prettig, Westerberg heeft geen enkele klacht ontvangen en daarmee concludeert hij dat alles perfect werkt en dat de gebruikers tevreden zijn.